architect Hennie Beenen (12 starterswoningen)
Eén van de uitgangspunten voor dit plan was een ontwerp aan te leveren waarbij de bouwkosten laag dienen te blijven, vervolgens lag er ook al een stedenbouwkundig plan, waar binnen deze woningen opgericht dienden te worden. Vervolgens is er ook een beeldkwaliteitsplan, waaraan het ontwerp zich min of meer aan diende te conformeren.
Allereerst is dus bedacht de woning zo efficiënt mogelijk op het beschikbare bouwvlak in te delen; zo zijn de trap en de wc tegen de gemeenschappelijke achtergevel gepositioneerd waardoor de woningbreedte behoudens entree volledig op de buitengevel is georiënteerd, door de deur vanuit de entree “rechtdoor te steken” ontstaat ook een betere mogelijkheid om zitmeubels kwijt te geraken en hoeft er geen zgn. “verkeerslooproute” vrij te blijven. Daarom ook de keuken achter de entree/gang gepositioneerd en is de beleving/ervaring van woningbreedte maximaal. Entree bij tussenwoning in verhouding tot woning grootte met plaats voor meterkast en garderobe. Bij de hoekwoning is deze nabij de gemeenschappelijke binnen-achtergevel gepositioneerd met ook direkt toegang tot de trap en toiletruimte.
Op de verdieping zijn de sanitaire voorzieningen boven dan wel nabij toilet begane grond gepositioneerd, sanitaire voorziening compact-functioneel met separate kast voor de plaats van een wasmachine. Voorts biedt de woning nog ruimte voor een zolder welke m.b.v. een vlizotrap bereikbaar is. Op die zolder ruimte voor de wtw-unit (ventilatiesysteem met warmte terugwinning), de warmtepomp en dergelijke.
Door de plaatsing van een best wel fors dakkapel ontstond de mogelijk om op de verdieping een tweede (slaap-werk) kamer te creëren.
Een warmtepomp zonder buitenunit met voldoende capaciteit om de woning te verwarmen. Woning is verder gasloos en konform de geldende best hoge isolatie-eisen geïsoleerd en zullen de energielasten bij normaal gebruik erg laag blijven. Naast de warmtepomp, ventilatie-warmte-terugwinning ook nog een vijftal zonnepanelen.
Om aan voldoende daglichttoetreding te komen zijn brede gevelelementen bedacht. Uitzicht uit de woningen is niet slecht te noemen, aan de oostkant voorlopig over weiland en aan de westzijde ook redelijk vrij en diep vanwege zicht de straat in en op de toegangsbruggen van de vrijstaande woningen langs de Vogelzangsekade.
Slechts in de beide kopgevels was ruimte voor enige “muziek” in de vorm van enkele metselwerk- stroken. Vervolgens is de keuze van het materiaal van gevelstenen, kozijnen, deuren, ramen en de dakpannen afgestemd op de reeds aanwezige bebouwing van de wijk. Enig onderscheid het keimwerk van de gevels van de vier tussenwoningen per gevelvlak. De zijwangen en boeiboorden van de dakkapellen worden ook onderhoudsarm afgewerkt.
Vervolgens is nog te melden dat er een vrijstaand blok met 12 bergingen is opgenomen. Deze bergingen ook allen voorzien van elektrapunten welke op de eigen woning aangesloten worden (mooi aandachtspunt voor de uitvoerder van de te bouwen woningen).
De (op houten delen lijkende) gevelbekleding van de bergingen is onderhoudsarm. Ook heeft elke berging nog een gevelkozijn voor (plezierig) daglicht.
Kortom, m.i. een prima woning om zelfstandig wonen op te starten.
René Smit Architecten (tekst fase 1)
Het plan is ontworpen als een totaal plan met een vriendelijke, groene, informele sfeer, geïnspireerd op de romantische landschapsarchitectuur en klassieke stedenbouw van weleer. Een klassieke en/of jaren 30 sfeer in een landschappelijke omgeving. Deze sfeer wordt ondersteund door de architectonische uitwerking van de bebouwing en de toe te passen groene erfafscheidingen. De straten zijn groen van karakter en bieden zichten op de landschappelijke omgeving. Het plan omvat de nieuwbouw van in totaal 32 woningen, bestaande uit 3 vrijstaande, 1 half vrijstaande, 14 twee onder één kapwoningen, 4 twee onder één kap seniorenwoningen en 10 senioren rijwoningen. Het ontwerp van de woningen is van René Smit architecten te Zeewolde.
De bebouwing is voorzien van klassieke en/of jaren 30-elementen, met op enkele markante plekken in het plan toegepaste lage goten, bijzonder metselwerk, erkers en overstekken. De woningen zijn ontworpen als overtuigende eenheid met een niet historiserende maar een eigentijdse uitstraling. Alle entrees zullen geaccentueerd worden om gastvrijheid uit te stralen en voor meer individualiteit. Een klassieke romantische uitstraling wordt o.a. bereikt door op de hoekkavels samengestelde kappen toe te passen, het gebruik van erkers en verspringen en de toevoeging van bloembakken end. Ook de dubbele oriëntatie van cruciale hoeken verhoogd deze sfeer. Om de individualiteit van de woningen nog meer te vergroten worden veel verbijzonderingen en 3 verschillende kleuren metselwerk toegepast. Alle kavels zullen veel individuele optiemogelijkheden krijgen door optionele uit- en aanbouwmogelijkheden.
Een zorgvuldige keuze van bouwtechniek met integratie van een warmtepompsysteem, materialen, detaillering en een goede thermische isolatie garanderen dat ook op het gebied van duurzaamheid de gewenste effecten worden bereikt. Door ruimschoots rekening te houden met aspecten van aanpasbaarheid, toegankelijkheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid wordt de duurzaamheid in brede zin bevorderd.
Bij de verkoop wordt tevens een pakket met opties aangeboden, waaruit men zelf zijn eigen woning kan individualiseren. Alle 32 woningen kunnen aan de achterzijde fors uitgebreid worden met een aanbouw op de begane grond van 1200 of 2400mm. Verder behoren zonnepanelen, dakramen en op diverse locaties dakkapellen tot de meerwerk mogelijkheden.